Kuka on Opper-Osku ja miksi koko Suomi puhuu hänestä?

Kuka on Opper-Osku ja miksi koko Suomi puhuu hänestä?

Aina silloin tällöin musiikkimaailmaan ilmestyy nimi, joka herättää niin paljon huomiota, että siitä ei voi olla puhumatta. Juuri nyt tuo nimi on Opper-Osku – tai tuoreemmassa muodossaan Oscaviar. Mutta kuka hän on, mistä hän tuli ja miksi jokainen somekanava tuntuu tietävän hänen tarinansa?

Tervetuloa sukeltamaan syvemmälle ilmiöön, joka on yhtä ristiriitainen kuin kiinnostavakin.

Sastamalan kasvatti, joka halusi tulla kuulluksi

Kaikki alkaa pieneltä paikkakunnalta – tarkemmin sanottuna Sastamalan Suodenniemen kylästä. Siellä varttui Oskari Rafael Heinonen, joka myöhemmin tunnettaisiin räppärinä nimeltä Opper-Osku. Hänen nuoruutensa oli kaikkea muuta kuin stabiili: perhe vaihtoi kotipaikkaa tiuhaan tahtiin, ja matkan varrelle osuivat muun muassa Pori, Jyväskylä ja Turku.

Mutta ehkä juuri tämä yhdistelmä – maaseutu ja kaupunki, rauha ja levottomuus – teki hänen musiikistaan niin moniulotteista. Osku ei vain kirjoittanut sanoja, hän purki niihin koko elämänsä ristiriidat.

Räppi terapiana – valoa pimeyden kautta

Monelle artistille musiikki on itseilmaisun väylä, mutta Oskulle se oli enemmän: selviytymiskeino. Hän on puhunut avoimesti menneisyyden haasteistaan – psykiatrinen hoito, riippuvuudet ja mielenterveyden kanssa kamppailu ovat olleet osa hänen matkaansa.

Hänen biisinsä – esimerkiksi ”Turmiola 2.0” ja ”Mä teen gangsta räppii” – eivät suodattaneet tunnetta tai siloitelleet totuutta. Räppäri tarjosi raakoja tunteita ja elämän sävyjä juuri niin rehellisesti kuin ne ovat. Albumi ”Uhkapelaaja” (2022) nosti hänet esiin nimenomaan vaihtoehtoisen rapin kentällä – artistina, joka ei esitellyt katu-uskottavuutta lavastettuna, vaan elettyä elämää.

TikTok räjäytti potin – mutta millä hinnalla?

Vaikka Spotifyssa kappaleet kuten ”Tekken” ja ”Seiko” saivat tasaisesti toistoja, todellinen läpimurto tapahtui TikTokin kautta. Hashtagit kuten #OpperOskuKissa ja #OpperOskuPuukotus keräsivät miljoonia katsojia. Mutta kyse ei ollut vain musiikista – livestream-lähetykset tempaisivat katsojat syvemmälle draamaan, josta ei puuttunut räjähdyksiä.

Oskun TikTok-livet olivat kaikkea muuta kuin perinteisiä. Riidat, henkilökohtaiset paljastukset ja epäuskoiset tapahtumat keräsivät silmäpareja, mutta toivat mukanaan myös paljon kritiikkiä. Somekansa jakautui kahtia:

  • toiset seurasivat kuin reality-sarjaa
  • toiset vaativat tilintekoa

Kun julkisuus saavutti huippunsa, esiin nousi vakavia epäilyksiä: kaikkea eläinrääkkäyksestä parisuhdeväkivaltaan ja kohusuhteisiin liittyviin kysymyksiin. Keskustelupalstat, Reddit ja Twitter täyttyivät kommentoinnista. Yhdessä vaiheessa Opper-Oskua alettiin kutsua ”Suomen cancelatuimmaksi räppäriksi”.

”OPPER IS DEAD” – artistin paluu uudessa muodossa

Loppuvuodesta 2023 Osku katosi. Livestreamit loppuivat. Some hiljeni. Moni ajatteli, että tarina oli päättynyt.

Mutta alkuvuodesta 2024 nähtiin yllättävä paluu.

Uudella nimellä Oscaviar julkaistu EP ”Opper is Dead” kertoi kaiken olennaisen: entinen persoona on jätetty taakse ja suunta on uusi. Osku ilmoitti sosiaalisessa mediassa olleensa raittiina, miettineensä elämäänsä uudelleen ja pyrkivänsä kohti tasapainoisempaa minää. Nyt esiin astui artisti, joka halusi jättää taakseen menneisyyden meemit ja kohut.

Spotify-kuuntelut lähtivät uuteen nousuun. Kaupungit kuten Helsinki ja Tampere ottivat Oscaviarin musiikin omakseen. Someprofiilit kokivat muutoksen: entinen kaoottinen ilme sai väistyä harkitumman visuaalisen ilmeen tieltä.

Tee-se-itse-artistius oman soundin ytimessä

Yksi Oscaviarin vahvuuksista on hänen itsenäisyytensä. Hänen julkaisemansa EP:t kuten ”FLY” ja ”Neptune – The Album” ovat suurelta osin hänen itsensä tuottamia – aina sävellyksestä miksaukseen ja masterointiin asti. Tämä kertoo paitsi taidosta, myös kontrollinhalusta: musiikki on hänelle kokonaisvaltainen luomistyö.

Jos kuuntelet biisejä kuten ”Slaidaan” tai ”Tekijä”, huomaat nopeasti tyylin, jossa katu-uskottavuus kohtaa kokeellisen otteen. Soundi ei sovi formaattiin – se luo oman formaattinsa.

Yhteistyöt ja keikkalavat – uusi tulevaisuus tekeillä

Vaikka Oscaviar ei ole vielä mukana Suomen suurimpien festivaalien lineupeissa, hän rakentaa asemaansa askel kerrallaan. Keikkoja on järjestetty muun muassa Porissa ja Helsingissä, ja mukaan on tarttunut yhteistyökumppaneita underground-kentältä:

  • Putte99
  • Zilperi
  • KERZA

Hän on mukana myös kokoelma-albumilla ”Laman Lapset”, mikä osoittaa, että Oscaviarin musiikillista panosta aletaan arvostaa laajemminkin.

Opper-Osku vai Oscaviar – pääseekö hän koskaan menneisyytensä yli?

Tässä lienee koko tarinan ydin.

Voiko artisti enää uudistua, jos hänet muistetaan vain kohuista ja meemikulttuurista? Oscaviar yrittää todistaa, että voi – mutta tie ei ole helppo. Hänen musiikkinsa käsittelee jatkuvasti samaa teemoitusta: itsereflektiota, menneisyyden virheitä ja halua kehittyä paremmaksi versioksi itsestään.

Ehkä juuri tämä tekee hänestä suomalaisen ilmiön: rajaton rehellisyys, kyky muuttua – ja halu näyttää, että häpeän keskeltä voi nousta jotain oikeaa.

Artisti voi olla ristiriitainen. Hän voi hämmentää, suututtaa ja inspiroida – samaan aikaan. Mutta juuri siksi Oscaviarin tarina on ehkä monelle niin kiinnostava. Hän ei ole vain artisti. Hän on elävä muistutus siitä, että toivoa on, vaikka polku olisi ollut kivinen.


🎧 Haluatko tutustua Oscaviarin musiikkiin? Kokeile aloittaa vaikka kappaleista:

  1. ”Pole”
  2. ”Tekken”
  3. ”Mä oon mä”

🔍 Kiinnostuitko artisti-ilmiöistä ja suomalaisesta vaihtoehtoräpistä? Seuraa julkaisujamme ja pysy mukana musiikin uusimmissa käänteissä.

Sekalaista