Aleksi Rantamaa: Suomalainen vaikuttaja ja sisällöntuottaja
Jos olet koskaan ollut tekemisissä suomalaisen YouTube-kulttuurin kanssa 2010-luvun alkupuolella, nimi Aleksi Rantamaa saattaa soittaa tuttuja kelloja. Ehkä muistat hänet provosoivista videoistaan tai nimimerkillä Mentaalisavuke tehdyistä rohkeista avauksista. Ehkä olet huomannut, miten hänen matkansa on vuosien saatossa muuttunut – kohuista kohti rehellistä kasvutarinaa, joka on nykyisin monelle inspiraation lähde.
Tässä artikkelissa sukellamme syvemmälle siihen, kuka Aleksi Rantamaa on tänä päivänä: sisällöntuottaja, podcast-juontaja, isä ja toipuja – mutta ennen kaikkea ihminen, joka ei pelkää näyttää haavoittuvuuttaan.
Mentaalisavuke: Suomalaisen YouTuben ristiriitainen tähti
Vuonna 1993 Turussa syntynyt Aleksi Rantamaa nousi näkyväksi hahmoksi YouTubessa taiteenlajissa, jota voisi kuvailla ”verbaaliseksi revittelyksi”. Hänestä tuli suosittu – ja samalla kiistelty – nimi YouTubessa Mentaalisavuke-nimimerkillä. Kanava kasvoi pikavauhtia yli 117 000 tilaajaan, ja hänen videotensa katselukerrat kipusivat miljooniin.
Mentaalisavuke ei jättänyt ketään kylmäksi. Fanit seurasivat Aleksin pohdintoja ja kannanottoja mielenkiinnolla, mutta kriitikot kokivat hänen näkemyksensä usein liian räväköiksi. Aleksi jopa omaksui leikkisästi tittelin “Suomen vihatuin tubettaja”.
Mutta kaiken kohun takaa paljastui herkempi puoli. Hän käsitteli videollaan muun muassa mielenterveyteen liittyviä asioita – aiheita, joita ei tuolloin vielä käsitelty somessa valtavirrassa. Myöhemmin Aleksi myönsi katuvansa monia aikaisempia julkaisujaan ja piilotti ne näkyvistä. Vuonna 2015 hän ilmoitti lopettavansa YouTube-uran: ”Olen antanut Suomitubelle jo kaiken.”
Uuteen rooliin Yle Kioskilla – journalistisempaa otetta
Moni olisi voinut ajatella, että siinä se oli – internetin näyttämö sulkeutui Aleksin kohdalla. Mutta sen sijaan tarina sai uuden suunnan.
Vuonna 2015 hän siirtyi Yleisradion Kioski-projektin pariin, jossa hänen ääntään kuultiin aivan uudella tavalla. Aleksi alkoi tuottaa journalistista videosisältöä, joka tavoitti edelleen laajan yleisön – mutta nyt aiheet liikkuivat yhä syvemmissä vesissä. Hänen aitoutensa ja omaäänisyytensä tekivät vaikutuksen. Itse asiassa niin suuren, että YouTube-kanavan nimeksi vaihdettiin marraskuussa 2018 yksinkertaisesti “Aleksi Rantamaa”.
Sarja “Aleksi<30 – Lainsti tipassa” oli käännekohta. Se vei katsojat rehellisesti mukaan Aleksin kamppailuun alkoholin kanssa – ei kiiltokuvamaailmassa, vaan sielua raapivassa todellisuudessa.
Alkoholismi ja yllättävän voimakas herääminen
Aleksin suhde alkoholiin ei ollut vain satunnaista juhlimista – se oli vuosien myötä kasvanut vakavaksi riippuvuudeksi. Kaikki kulminoitui joulukuussa 2022.
Yksi arkinen tilanne muutti kaiken: kesken oluen juomisen hän tajusi, ettei hänellä ollut rahaa muuhun kuin alkoholiin. Viini jäi kesken – ja niin myös vuosien juomiskierre. Seuraavien päivien aikana hän koki viiden päivän muistikatkon, jonka aikana:
“Se oli kuin painaisi Reset-nappia – pakonomainen tarve juoda katosi,” Aleksi kuvaili podcastissa.
Tästä hetkestä alkoi hänen raittiutensa – ja samalla tarina uudesta elämästä.
Mielenterveyden kohtaaminen rehellisesti
Raitistuminen ei ollut mikään taikatemppu, joka korjasi kaiken kerralla. Aleksi avautui siitä, kuinka itsetuhoiset ajatukset, ahdistus ja pakkomielteinen ajattelu valtasivat mielen ensimmäisinä raittiuden kuukausina.
Sen sijaan, että olisi tukahduttanut tunteensa, Aleksi puhui niistä ääneen. Avoimuus ja vertaistuki muodostuivat hänen toipumisensa kulmakiviksi. Lausahdus:
“Jos lopetat, et menetä mitään – melkein tukehdut siitä, kuinka paljon hyvää ja kaunista saat.”
…tiivistää kaiken. Se on toipujan oivallus, joka resonoi satojen, ellei tuhansien muiden kanssa.
Isyyden käännekohta – “Ctrl+Alt+Dad”
Tammikuu 2024 toi uuden pääroolin Aleksin elämään: hänestä tuli isä. Hän ja hänen kumppaninsa Nora odottivat esikoistaan, ja poika syntyi heinäkuussa 2024. Isyys on usein sanaton hyökyaalto – ja Aleksi dokumentoi sen sellaisena kuin se on Ylen sarjassa “Ctrl+Alt+Dad”.
”Itkin onnesta. En ollut koskaan ennen tehnyt niin,” hän sanoi liikuttuneena. Tuo lause kiteyttää, kuinka isäksi tuleminen sulatti lopullisesti sen kovan kuoren, jota kohuaikoinaan rakennettiin.
Podcast “Isoi juttui” – rehellinen puhe kuuluu
Yhä vaikuttajana, mutta uudessa formaatissa – Aleksi liittyi keskusteluun uuden podcastin muodossa vuoden 2024 alusta. “Isoi juttui” yhdessä Jesse ”Mauton” Sarkkisen ja Lloyd Libisonin kanssa pureutuu suuriin elämäntunteisiin ja -haasteisiin:
- Mielenterveys
- Sukupolvien kokemuserot
- Itsensä löytäminen
Podcastin voima löytyy sen rehellisyydestä: ei opetettuja repliikkejä – vain aitoa puhetta ja vertaistukea. Juuri sellaista, mitä moni kaipaa silloin, kun elämä tuntuu hajonneen paloiksi.
Aleksi Rantamaa tänään: Esikuva muutokselle
Aleksi ei ole enää vain entinen tubettaja. Hän on tarina siitä, että ihminen voi muuttua – radikaalisti. Ja vieläpä niin, ettei se tarkoita itsensä kieltämistä, vaan oman ytimen löytämistä uudelleen.
Twiitti vuodelta 2020, jossa hän vitsaili vauvoista “screaming shit machinés”, saa nyt jälkikäteen hellän ironisen vivahteen. Nykyisin isänä ja perheensä tukipilarina Aleksi kertoo:
“Käytän päätöksissäni tänä päivänä paitsi intuitiota, myös rakkautta, perhettä ja toivoa.”
Se on kasvutarina, jolla on merkitystä meille jokaiselle. Etenkin niille, jotka joskus ajattelevat, ettei muutos ole mahdollinen.
Yhteenveto: Tarina toipumisesta, toivosta ja todeksi elämisestä
Aleksi Rantamaan elämän tarina ei ole täydellinen. Se on rehellinen. Ja juuri siksi se koskettaa. Alkoholista ja mielenterveyden haasteista aina isyyteen ja uudenlaiseen tapaan olla ihminen, hän osoittaa, että muutos ei tapahdu hetkessä – mutta se on mahdollinen.
Tänään Aleksi toimii monikanavaisena sisällöntuottajana, toivon sanansaattajana ja äänenä niille, jotka kipuilevat oman elämänsä kanssa. Hän muistuttaa meitä siitä, että joskus suurimmat voitot syntyvät hiljaisuudessa, omien voimien äärillä.
Etsitkö inspiraatiota, vertaistukea tai rehellistä tarinaa suomalaisessa mediakentässä – Aleksi Rantamaa on nimi, jonka äärelle kannattaa pysähtyä.